RSS

karkówka po cygańsku

Czytasz wypowiedzi wyszukane dla frazy: karkówka po cygańsku






Temat: Wątek kulinarny
mięsko po cygańsku, dla tych co lubią konkretnie i porządnie zjeść

mięsko w plastrach (jak kto lubi, np. filety drobiowe, schab, karkówka) lekko rozbijamy ręką
przyprawiamy wg uznania, ja sypię czosnek granulowany, paprykę mieloną ostrą i trochę słodkiej, i to co mam pod ręką - gotowe przyprawy do pieczeni czy potraw z drobiu
przekładamy do blaszki, brytfanki czy naczynia żaroodpornego
na mięsko kładziemy:
- warstwę pokrojonej w talarki marchewki
- warstwę pokrojonej w półtalarki cebulki (sporo, ja daję około 3 dużych cebul na blaszkę)
- dokładnie przykrywamy warstwą startego żółtego sera
można między marchewkę, a cebulkę dodać np. lekko zesmażone pieczarki (tak żeby wody już nie puszczały), ja nie daję bo nie lubię
ostatnią serową warstwę smarujemy majonezem np. kieleckim, na blaszkę zużywam prawie cały słoiczek 310 ml (ten większy)
pieczemy około 1,5 h (przy ilości mięska około 70 dkg) w temperaturze około 170 - 180 stopni.

Ser, majonez oraz mięsko dają taki fajny sosik, jest on na tyle tłusty, że nie trzeba już używać żadnego dodatkowego tłuszczu, marchewka robi się mięciutka, przechodzi smakiem mięska i przypraw. Całość pachnie niesamowicie, aż ślinka cieknie.
Trzeba tylko pamiętać, używając karkówki, że jest tłusta i w pewnym momencie tego tłuszczu jest sporo. Ale wyjmując mięsko łopatką, można łatwo sobie z tym poradzić. Z reguły do tej potrawy używam schabu, tylko wtedy liczy się dwa kawałki na jedną osobę, bo schab się kurczy podczas pieczenia. Ale za to wychodzi mięciutki i soczysty.

Dobre na zimowe obiadki, sporo kaloryczne. Nie polecam odchudzającym się





Temat: Kulinaria dla boksera i jego pana
Ja dzisiaj robie karkówkę po cygansku. Jak wrąbię pół kilo to mi chyba d..e rozerwie
Dodatkowo moja ukochana sąsiadka przyniosła mi pyyyyszny bigosik
Weekend zapowiada się "jedzeniowo"





Temat: Kulinaria dla boksera i jego pana
Zjedliśmy karkówkę po cygańsku. PYYYCHA!!! Polecam



Temat: Kulinaria dla boksera i jego pana
U nas toczyła się wojna o resztki z karkówki, następnym razem zrobię po cygańsku.



Temat: Co dzis na obiad czesc 2
Dziś imreza w pracy więc przygotowałam: grill (karkówka) , gołąbki, papryki faszerowane, kotlety drobiowe w sosie cygańskim z papryką i ananasem, sałatkę z warzywani (pomidor,ogórek, itp) oraz sałatka grecka a zapomniałam jeszcze tatar



Temat: sos cygański-dla Mamydusi i nie tylko
Od razu uprzedzam,ze jest z tym troche roboty, ale warto. Z przepisu może to nie bije, ale naprawde-pychota, w dodatku ladnie wyglada i pachnie. Tylko jest bardzo pikantne.
Nalepiej przyrzadzic dzien przed planowanym podaniem.

skladniki:
ok. pol gk kielbasy żywieckiej lub krakowskiej (może byc parzona)
ok. 20 dag boczku wędzonego
4 średnie cebule
1 duza lub dwie mniejsze papryki (najlepiej żółte, ewentualnie czerwone)
duzy słoik papryki konserwowej
duzy słoik ogorków konserowych
3-4 ząbki czosnku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
puszka pieczarek w plastrekach (mogą tez być świeże, ale po co sie bawic w obieranie, roboty i tak jest duzo).
odrobina oleju
pieprz mielony
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
czosnek granulowany
papryka ostra
papryka słodka
curry
majeranek

Wszystkie skladniki kroimi z tzw. zapałki
W granku o sporym dnie, rozgrzewamy odrobine oleju, wrzucamy kiełbase i boczek, kiedy wytopi sie z nich sporo tluszczu, wrzucamy czosnek i cebule, wszystko lekko rumienimy ciagle mieszajac. Kolejnie dodajemy pieczarki. Dodajemy przyprawy. Mieszamy, dolewamy troche wina. Kiedy wszystko ladnie sie polaczy, dodajemy papryke, mieszamy. Gdy zmieknie, wrzucamy ogorki i papryke konserwową. W miare potrzeby podewamy, tak by zużyc całe wino. Jak wszystko sie polączy i bedzie miekkie, dodać musztarde, wymieszac, dodac koncentrat-wymieszac. Trzymac na malym gazie jeszcze z 20 min. Ciagle mieszajac, w razie potrzeby-winko.

Jesli chodzi o skladniki-tak naprawde tych wedliniarskich moze byc wiecej, co kto lubi, przyprawy tez.
Podawac z:
plackami ziemniaczanymi lub schabem albo karkowka w marynacie.
Jesli z miesem, to do ryzu lub ziemniakow. Najlepiej jednak smakuje z plackami.
Ja moglabym jesc sam sos.



Temat: MIĘSNY ALFABET by tFasze
Póki co jest to wersja robocza i każdy może się przysłużyć do współtworzenia mięsnego alfabetu Narazie wygląda on tak:

A
antrykot

B
baranina, boczek, bekon, beskidzka, baleron, bażant, befsztyk, bitki, biała surowa, bobaski

C
cielęcina, cygańska, czosnkowa, comber

D
dziczyzna, drób, de volaille

E
eskalopki

F
frankfuterki, filet, flaczki

G
golonka, gęś, góralska, grillowane mięcho, gulasz, gyros, galaretka mięsna

H
ham?

I
indyk, indor

J
jałowcowa, jagnięca, jagnięcina

K
kiełbasa, kabanos, karczek, krakowska sucha, krotoszyńska, kurczak, kaczka, karkówka, kaszanka, kotlet, królik, kebab, klops, konina, kapłony, karmiadle, kuropatwy

L
luksusowa, lisiecka

Ł
łopatki, łapki

M
MIĘSO, mysliwska, mortadela, mielonka, medaliony, mielone

N
nóżki, nereczki, nadziewane mięsiwo

O
ogonówka, ozorki

P
poledwica, parówki, pasztet, podroby, paprykarz, pieczeń, pierś, prosciutto, pulpeciki, podudzie, przepiórki

R
rolada, rolmopsy, rostbef

S
szynka, schab, salami, serdelki, sznycel, schaboszczak, salceson, smalec, skrzydełka, skwarki, słoninka, stek, szaszłyk, soute

T
tatar, turystyczna, twisterki, tymbaliki, toruńska

U
udziec, udko

W
wołowinka, wieprzowinka, wędzonka, wędlina, wątróbka

Y UWAGA!!! Litera zakazana w mięsnym alfabecie!!!

Z
zrazy, zając, zupa mięsna

Ż
żeberka, żabie udka

Jak widać alfabet pozostawia jeszcze wiele do życzenia dlatego zapraszamy wszystkich do współtworzenia

dzikie tFasze[/b]




Temat: Bal dyplomanta
Wzorem innych wydziałów, ludzie z EiT pozazdrościli i też coś organizują.
Jak narazie to jest w fazie ustaleń, co gdzie i za ile.

Z forum EiT:



To jest treść mejla od babki z hotelu Orle w Sobieszewie - opcja na bal
dyplomanta na przełomie maja/czerwca.
Ftims w ostatni piątek tam miały bal, płacili 90zł/osoby bo bez noclegu.
A WILIŚ ma w połowie maja z noclegiem.

To, co jest w mejlu to tlyko oferta, jeszcze żadnych negocjacji nie było.
Do tego samorząd bym zatrudnila .
Jetsem ciekawa ile osób od Was z kierunku byłoby za takąopcją? Może
jakaś ankieta na forum i odp jak najszybsza

> Uprzejmie dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą.
> Przedstawiam ofertę na zorganizowanie balu dyplomowego.Uprzejmie proszę
o podanie ilości osób oraz czy bal w piątek-sobotęczy sobota-niedziela.
> Koszt rezerwacji:
> - zakwaterowanie:pokoje 2 - 3 osobowe śniadaniem
> - wyżywienie:kolacja w oprawie uroczystej*
> Łączny koszt ww. usług – 160 zł / osoba
> *I WARIANT: konsumpcja: sala konferencyjna + hol (stoły 8-10-12osobowe +
bufet)
> tańce: sala jadalniana z DJ (dodatkowy koszt za DJ
600-800zł)
> *II WARIANT: konsumpcja: sala jadalniana
> tańce – klub nocny z DJ (dodatkowy koszt za DJ ok.
300 zł)
> Z poważaniem
> Małgorzata Szymańska
> PROPOZYCJE MENU KOLACJI
> I WARIANT
> Danie ciepłe:
> Wiejski szaszłyk z karkówki
> Ziemniaki opiekane
> Zestaw surówek
> Półmiski z zimnymi przekąskami:
> *pieczeń cygańska, galantyna z kurczaka, kabanosy, kiełbasajałowcowa
> *rolmopsy śledziowe / śledź w oleju i cebulce
> *tymbaliki z drobiu
> *jajka faszerowane musem serowo - szynkowym / jajka faszerowanetunczykiem
> *klopsiki mielone na zimno
> *sałatka Gyros z piersią drobiową / sałatka Tradycyjna jarzynowa
> *pieczywo mieszane, masło
> Danie ciepłe:
> *Barszcz czerwony czysty
> *Pierogi kraszone (ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami)
> Napoje:
> *kawa z mleczkiem
> *herbata z cytryną
> *woda mineralna 0,5 l./ osoba
> *sok owocowy 0,5 l./ osoba
> II WARIANT
> Danie ciepłe:
> *Szynka pieczona z talarkami ziemniaków i zestawem surówek
> Półmiski z zimnymi przekąskami:
> *pasztet Orle, kurczak faszerowany, kabanosy, szynka czarna
> *kurczak w galarecie brzoskwiniowej z curry
> *śledzie „cud” / rolmopsy kaszubskie
> *klopsiki mielone w pieczarkach
> *pulpeciki rybne w galarecie/ ryba z ananasami na zimno
> *sałatka Fresco z piersią drobiową
> *pieczywo mieszane, masło
> Danie ciepłe: Gulasz mysliwego
> Napoje:
> *kawa z mleczkiem
> *herbata z cytryną
> *woda mineralna 0,5 l./ osoba
> *sok owocowy 0,5 l./ osoba
> III WARIANT
> Główne danie ciepłe:
> Filety z kurczaka w chrupiacym boczku z warzywami
> Ziemniaki opiekane
> Zestaw surówek
> Półmiski z zimnymi przekąskami:
> *Sałatka królewska z selerem marynowanym
> *Deska serów z owocowymi przekąskami w boczku
> *Kurczak w galarecie / "zimne nózki"
> *Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
> *Miesa pieczyste: pieczen rzymska, karkówka w ziołach, szynkaczarna,
kabanosy
> Danie ciepłe: Barszcz czerwony z pasztecikiem
> SŁODKI BUFET:
> *szarlotka
> *ciasto serowe z ananaserm
> Napoje:
> *kawa z mleczkiem
> *herbata z cytryną
> *woda mineralna 0,5 l./ osoba
> *sok owocowy 0,5 l./ osoba

Co sądzicie ? Ile zainteresowanych ? jakieś pomysły uwagi itp ?

Jak ktoś ma dostęp:

http://eti.fks.pl/viewtopic.php?p=37853#37853



Temat: spis menu
Nasze menu:)

Jako aperitif proponujemy wybór kolorowych drinków alkoholowych, lub kieliszek szampana z malinowym wnętrzem

Na początek zapraszamy gości do stołów gdzie czeka przystawka na zaostrzenie apetytu:

1 Pasztet ze szczupaka faszerowany łososiem w szpinakowej koszulce, dekorowany czerwonym kawiorem i roszponką

Po przywitaniu gości zapraszamy na obiad główny:

1 Rosół królewski z makaronem lub kluseczkami drobiowymi
2 Półmisek mięs pieczonych: schab polski, karkówka z zapiekanymi pieczarkami, marynowany udziec drobiowy, sznycelki cielęce z sosem z gorgonzoli
3 Ziemniaki zapiekane, ziemniaki z koperkiem, kluski półfrancuskie
4 Bukiet surówek, buraczki zasmażane, kapusta zasmażana, zestaw warzyw blanszowanych

Na stołach czekają na gości półmiski z zimnymi przekąskami:

1 Śledzie na trzy sposoby
2 Płaty łososia pieczone z rozmarynem
3 Rolada z pstrąga z farszem bakaliowym
4 Tatar z łososia na liściach cykorii
5 Blue krab z masłem czosnkowym lub cytrynowym
6 Kalmary faszerowane po grecku
7 Filet drobiowy faszerowany camembertem
8 Udka drobiowe faszerowane po staropolsku
9 Ołatki z indyka z morelą
10 Kaczka pieczona po polsku z farszem z wątróbki
11 Piersi kacze podane na karmelizowanych pomarańczach
12 Cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami
13 Polędwiczki wieprzowe z sosem malinowym
14 Schab pieczony po sztygarsku z kabanosem
15 Bakłażany grillowane podane na grzankach z musem z ricotty
16 Półmiski mięs pieczonych: karkówka, bekon wędzony, łopatka wieprzowa, rolada chłopska z dodatkiem sosów słodkich oraz ostrych
17 Oliwki z farszem mięsno-kaparowym
18 Tymbaliki z kurczaka
19 Sałatka włoska Caprese ze świeżą bazylią
20 Sałatka z krewetkami królewskimi
21 Kolorowe sałaty z kozim serem i świeżymi ziołami
22 Sałatka jarzynowa
23 Sałatka z fasolki szparagowej i wędzonego boczku
24 Deska serów pleśniowych, z żurawiną i winogronami

Bufet z chłopskim jadłem:

1 Smalec babuni
2 Szynka z rapetką
3 Szynka pieczona z musem gruszkowym
4 Kiełbasy polskie podsuszane i wędzone
5 Pasztet myśliwski z marynatami
6 Boczek pieczony
7 Rolada chłopska
8 Salceson ozorowy
9 Łopatka wieprzowa pieczona na sposób staropolski
10 Smalec babuni
11 Twarożek czosnkowy
12 Ogórki kiszone
13 Sos czosnkowy
14 Chleb wiejski

Drugi ciepły posiłek:

1 Kotlet devolaj, zraz staropolski wieprzowy, filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami
2 Młode ziemniaki z koperkiem
3 Kluski śląskie z okrasą
4 Kapusta modra i surówka cygańska
5 Buraczki zasmażane
6 Mix warzyw na parze

Trzeci ciepły posiłek (zamiast oczepin, podawany na dworze)

Targowisko grillowanych potraw:

1 Ryba z rusztu z sosem romescu
2 Stek z marynowanej karkówki z kolorowymi pieprzami
3 Goloneczki walichnowskie duszone w piwie
4 Żeberka pieczone w miodzie
5 Klasyczne szaszłyki z szynki wieprzowej
6 Kiełbaski białe z dipem z wędzonych śliwek
7 Filet z kurczaka marynata chilli
8 Papryka, bakłażan, cukinia faszerowana

Dodatki do dań grillowanych i zimnego bufetu:

1 Sałatka ziemniaczana
2 Sałatka z warzyw marynowanych
3 Warzywa grillowane: cukinia, bakłażan, pomidor, papryka
4 Oscypki grillowane z żurawiną
5 Ogórki kiszone
6 Sos czosnkowy, ziołowy
7 Ketchup, musztarda
8 Pieczywo : chleby i bułki

Czwarty posiłek:

1 Kaczka z jabłkami i żurawiną
2 Łosoś faszerowany
3 Ziemniaczki, kluski półfrancuskie
Kluseczki półfrancuskie

Dla podtrzymania kondycji do białego rana zapraszamy wszystkich chętnych na :

1 Żur polski z jajkiem i białą kiełbasą
2 flaki

Patery deserowe: (kącik kawiarniany)

W wersji mini:

1 Sernik amerykański
2 Szarlotka
3 Brownies z orzechami pecan
4 Babeczki z kremem patiserie i świeżymi owocami
5 Roladki malinowo-jeżynowe
6 Bukiety owocowe
7 Ciasteczka greckie

Dodatkową atrakcją kulinarną będzie bufet owocowo deserowy z fontanną czekoladową i owocami filetowanymi

Tort weselny przygotowany zgodnie z życzeniem klienta pod względem smaku i kształtu (w tym wypadku zrobiony z mini torcików, o smaku czekoladowym, z waniliowym kremem, w/g opisu i zdjęcia)




Temat: Menu z Hotelu Ikar
A oto propozycja menu z Ikara - jak wypadło opowiem w październiku .
Cena 140 zł na osobę lub bez ciasta i tortu 130 zł na osobę. Cena zawiera także koszt obsługi, wynajęcia sali oraz wystroju stołu w wybranej kolorystyce. Apartament ze śniadaniem gratis.
Zupy (do wyboru):
Rosół z makaronem, krem z zielonego groszku, porowa z grzankami, krem z borowików, krem pomidorowy z bazylią, zupa cytrynowa, chłodnik litewski, krem szparagowy, krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym, krem z selera z płatkami migdałów.
Mięsa/ryby- 3 porcje na osobę (do wyboru):
roladka z kurczaka z serem feta, bryzol z kurczaka/indyka w migdałach lub cieście, indyk pieczony z sosem cumberland, kotlet komandorski, filety z indyka faszerowane porem i ananasem, zwijane piersi z kurczaka panierowane, pierś kurczaka nadziewana serem czosnkowym, kotlet de volaille, fileciki z kurczaka/indyka w sosie serowym/śmietanowym, zraziki z indyka z pieczarkami, bryzol wieprzowy z pieczarkami z rusztu, fileciki ze schabu w sosie pieprzowym, pieczeń z karkówki w sosie pieczeniowym, kotlet po poznańsku, kotlet admiralski, kotlet saute z pieczarkami z rusztu, sznycel wieprzowy, pikantny kotlet schabowy, polędwica wieprzowa panierowana, schab pieczony z sosem grzybowym, polędwica wieprzowa z serem, zraz wołowy, wołowina duszona z jarzynami w sosie śmietanowym, sola po hiszpańsku, panga opiekana, rolada rybna z pangi i łososia.
Dodatki-1,5 porcji na osobę (do wyboru):
Ziemniaki gotowane, ziemniaki opiekane, frytki, pyzy drożdżowe, krokieciki, ryż po turecku/curry, kluski półfrancuskie, kopytka
Jarzynki i surówki - 2 porcje na osobę (do wyboru):
bukiet jarzyn, marchewka zasmażana/marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa, kapusta modra zasmażana, kapusta włoska zasmażana, kapusta kiszona zasmażana, jarzyny grillowane, marchewka/brokuły/kalafior, buraczki zasmażane/na zimno, surówka z białej kapusty, surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami/papryką i ogórkiem, surówka z marchwi z ananasem/jabłkiem, surówka z selera z rodzynkami i orzechami/brzoskwiniami, surówka porowa, surówka z modrej kapusty, surówka Waldorff, surówka ogórkowo-kukurydziana, surówka z ogórka i papryki.
deser (do wyboru) + ciasto 100 g na osobę:
owoce sezonowe z bitą śmietaną, torcik lodowy z owocami, deser lodowy z bitą śmietaną, sałatka z arbuza z likierem, kolorowa galaretka z bitą śmietaną, pełen asortyment pieczywa cukierni Kandulski
Zimny bufet- 3 porcje na osobę (do wyboru):
schab ze śliwką/morelą w galarecie, indyk w galarecie z owocami/w maladze, ozorki w galarecie, rolada z boczku z farszem mięsnym, paluszki drobiowe z pikantnym serem, rolada wieprzowa z pikantnym nadzieniem, schab w otoczce orzechowej, polędwica wieprzowa z musem drobiowym, indyk z bakaliami, szparagi w szynce, polędwiczki wieprzowe z zielonymi szparagami, karkówka pieczona w galarecie, jajko w szynce, galaretka z drobiu, filet z kurczaka w galarecie, terino brokułowe, befsztyk tatarski, roladki z łososia wędzonego, pstrąg w galarecie, rolada z sandacza faszerowanego, łosoś w galarecie, karp w galarecie, ryba w galarecie, śledzik po cygańsku/w sosie ogrodowym, ryba po grecku, deska wędlin i serów, masło -1p./os, pieczywo -1p./os, sosy na zimno: cumberland, czosnkowy, koktajlowy, remoulade, ziołowy
Sałatki -1 porcja na osobę (do wyboru):
sałatka amerykańska, sałatka grecka z fetą, sałatka jarzynowa, sałatka z kapusty pekińskiej z wędliną i kukurydzą, sałatka z tuńczyka i ryżu, sałatka wiosenna, sałatka z sera żółtego, sałatka szopska, sałatka pieczarkowa z selerem naciowym, sałatka koktajlowa z kurczakiem, sałatka ziemniaczana, sałatka brokułowo- kalafiorowa.
Tort -100g na osobę (Kandulski)
Śniadanie:
Barszcz czerwony z pasztecikiem, żurek staropolski, flaczki - 1 porcja na osobę (do wyboru)
Golonka gotowana, szaszłyk drobiowy/wieprzowy z kolorową papryką, pieczone udko z kurczaka, bouef a'la Strogonof drobiowy/ze schabu, kiełbasa z rusztu z cebulką - 1 porcja na osobę (do wyboru)
lub płonąca szynka z kością/prosiak faszerowany 150g na osobę
kapusta kiszona zasmażana z grzybami, bigos staropolski - 0,5 porcji na osobę
na życzenie odgrzane mięsa z obiadu.
Napoje:
kawa i herbata do woli na życzenie gości.

I bądź tu mądry i coś wybierz Osiołkowi w żłoby dano.
ps. To jest oferta jaką dostałam przy podpisywaniu umowy w czerwcu 2007, więc cena i oferta w tym i przyszłym roku może się różnić.