RSS

Karkówka z grilla przepis

Czytasz wypowiedzi wyszukane dla frazy: Karkówka z grilla przepis






Temat: Mielone z dzika na grillu
Zbliza się wielkimi krokami sezon grillowy a więc czas pomysleć o potrawach z grilla. Ja od lat robie mielone z z dzika na grillu. Naprawdę robią furrorę wśród zanjomych i rodzinki. Nie potrzeba tutaj jakiegoś specyficznego przyprawiania, po prostu tak jak normalne mielone. Jedyna uwaga to aby przy przewracaniu mielonych na grillu nie przebić ich aby nie wyciekł sok a wtedy są pyszne i soczyste.

A teraz żeberka lub płaty karkówki z grilla.

Mieso posolić, popieprzyć oraz obsypać przyprawą grillową. Następnie zawinąć w folię aluminiową i na 5 dni do lodówki. Rozpalamy grilla, patrzymy aby była wysoka temperatura. Wyciągamy mieso z folii i obsmażamy na grillu z dwóch stron, na ostrym ogniu aby zamknąć pory i mięso było soczyste. Następnie mięso ponownie zawijamy w folie i dusimy na grillu lub w piekarniku. Naprawdę warto spróbować.

Banan z grilla - na deser

Banany kładziemy na rozgrzanego grilla i pieczemy tak gługo aż będę miękki i całe czarne- obracając je. Następnie od góry wycinamy pasek skórki (robimy takie okienko na całej długości banana) a środek polewamy aier koniakiem i wyłuskujemy miąższ za pomocą łyżeczki.
Pozdrawiam
DB

A może ktoś z Was ma ciekawe przepisy na grilla





Temat: Naprawdę Pan odpowiada na pytania?
Czy to naprawdę pan odpowiada? Jeżeli tak, to poproszę przepis na karkówke na grilla. Mój mąż bardzo ją lubi a mnie się ona nigdy specjalnie nie udała.

Z poważaniem
Kasia





Temat: Żeberka i karkówka z grila
Siemka, ma ktoś może dobry sprawdzony przepis na żeberka i karkóweczke z grilla :???: W sobotę podjąłem się organizacji małej imprezki i niewiem jak przygotować. Będę wdzięczny za dobre przepisy lub jakieś linki

Widze ze jakis melanż sie szykuje ;) choosen podaj adres i jaki rodzaj alkoholu przywiezc ?
Mięcho - najleppiej karkówke i boczek w ilosci 2-3 kg wrzuc pokrojone w porcje które maja byc na grilu zalej to szklanka octu winnego, szklanka oleju, wsyp w to 2 łyzki vegety, pol paczki oregano, duza lyzkę mielonego pieprzu kilka pokruszony lisci laurowych i posiekaną połówkę głowki czosnku - tak 5-6 duzych ząbków 3 lyzki dobrej musztardy i 2 lyzki miodu. Calosc wymieszaj, tak zeby tą marynata natrzec mięso - zeby dotarla wszędzie. I calosc zostaw na dobe w misce pod przykryciem (w miare chlodnym miejscu ale nie lodówce - np na balkonie) - wazne mieso musi byc zalane marynatą - jak ci brakuje uzpelnij proporcjonalnie olej i ocet. Podczas samego grilowania dobrze rozpal grila i jak juz wrzucisz mięcho na ruszt nie pozwól zeby palił sie zywy ogień - bo spalisz zarcie .... jak lubisz na ostro to przed grilowaniem na swiezo dopieprz i doparykuj ;)



Temat: www.married.iweb.pl !!!! Może tak je teraz nazwać????

Olać to racja.
Wamix w którymś topiku widziałem przepis na karkówke a dokładnie marynatę na miodzie.
- jakoś nie mogę tego wątku odszukać,
- ma to związek oczywiście z niedzielnym strzelaniem i grillem które przygotowuje.

Jak znajdziecie to proszę o link bo w kucharskiej też nie mam.

Pozdrawiam FranzaLia

A to mój indywidualny przepis słuchajcie lepsze od karkówki jest mięso z udźca indyka



Temat: 1
Karkówka z grilla:

Składniki:
Kilka ładnych plastrów karkówki i tyle samo boczku, przyprawy, vegeta, pieprz czarny i ziołowy, papryka mielona ostra. Kilka dużych pomidorów, małe cebulki, kilka ząbków czosnku, świeże zioła, masło, folia aluminiowa.

Przepis:
Boczek przysmażamy na patelni i układamy na folii aluminiowej kolejno


- jak zostanie trochę cebuli, czosnku i ziół to można je zawinąć w folie aluminiową i udusić na maśle z dodatkiem vegety



Temat: Forumowe gotowanie
Szaszłyki z karkówki- na grila...
Cały sekret tego przepisu polega na tym, żeby pokrojona karkówkę oraz cebulę, naprzemiennie przełożyć w naczyniu skrapiając każdą warstwę octem i pozostawić na 2 doby...
Potem już robimy tradycyjne szaszłyki... z tym co lubimy obok mięsa i cebuli.
Oczywiscie nie zapomnijcie namoczyć patyczków do szaszłyków w wodzie..
SMACZNEGO!!!



Temat: POTRAWY Z GRILA
KARKÓWKA Z WIŚNIAMI

przepis Błażeja Jasińskiego i Romana Ratajczyka

na 4 porcje
4 kotlety z karkówki
1 mała cukinia
4 plastry wędzonego boczku
15 dag wiśni
4 świeże liście chrzanu
1-2 łyżki cukru

MARYNATA
oliwa z oliwek
po 1/2 łyżeczki bazylii, majeranku, lubczyku
sól/pieprz

wykonanie: plastry rozbić, posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Wiśnie wydrylować, cukinię umyć pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kawałki mięsa obłożyć plastrami boczku i cukinii oraz kilkoma wiśniami. Zwinąć w roladkę. Roladki owinąć w liście chrzanu. Grillować 15-20 minut
Podawać z pieczonymi jabłkami i placuszkami z kiszonej kapusty



Alll dnia Sob 18:35, 07 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz



Temat: Wątek ratunkowy - kulinarno - randkowy
karkowka sama w plastrach pokrojona.w średnio-grube plastry..w marynate wgo uznania...najlepiej dzien wczesniej..przejdzie przyprawami i bedzie rewelk..
zrob sąłatke z pyrów..bo oni w pracy na mm nie sa..a saltka jest si do grila...
przepis podam jutro jesli jestes zainteresowana oczywscie laleczko złota
ide spac..padam na ryj dosłownie!!!!!!!!!!



Temat: www.married.iweb.pl !!!! Może tak je teraz nazwać????
Olać to racja.
Wamix w którymś topiku widziałem przepis na karkówke a dokładnie marynatę na miodzie.
- jakoś nie mogę tego wątku odszukać,
- ma to związek oczywiście z niedzielnym strzelaniem i grillem które przygotowuje.

Jak znajdziecie to proszę o link bo w kucharskiej też nie mam.

Pozdrawiam FranzaLia



Temat: Grillowana karkówka z ziemniakami
Składniki:
4 plastry karkówki, szklanka piwa, mielona papryka chili, czosnek, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla albo mięs, ziemniaki, przyprawa do ziemniaków

Jak przyrządzić?
Surowe plastry karkówki oprószyć przyprawami i zalać piwem, odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce. Następnie wyjąć z wywaru i położyć na grilla, czekać, aż mięso będzie usmażone. Ziemniaki obgotować, obsypać przyprawą do grilla i na folii ułożyć na grillu, zapiekać, aż będą rumiane. Danie podać razem z dodatkami świeżych lub przygotowanych na parze warzyw.

Potrzebne przybory:
grill

Jak podawać?
Potrawę podawać na talerzach przyozdobionych listkiem sałaty, koprem bądź natką pietruszki, mięso można przyzdobić plastrem cytryny. Jeden plaster mięsa, klika ziemniaczków i kolorowe warzywa.

Uwagi:
Najlepiej smakujące warzywa z daniem to gotowana na parze marchewka z groszkiem lub świeże pomidory, ogórki, rzodkiewka i sałata w jogurcie naturalnym.

Porcje: 4 Koszt: 10 zł Trudność: prosty Czas: 80 min. Kaloryczność: średnia przepis z http://www.o2.pl



Temat: Jakość mięsa wieprzowego dostępnego w USA
HI

Ja bedac na wakacjach w PL poszedlem poprostu to marketu niewielkiego zdaje sie polo market kupilem 1 kg karkowki - wrzucilismy na grila i byla super .Po powrocie do Usa wstapilem do sklepu rzeznickiego i kupilem karkowke z wygladu ladna ale w smaku ( robiona tak samo jak w PL )do niczego jak guma twarda i ciagliwa , to samo z lopatka w PL jadlem pyszny gulasz z lopatki z warzywami , a tu wg tego samego przepisu do niczego (twarde mieso ).

Podrobek czy rzucasz na grila tutejsza karkowke , albo robisz z niej szaszlyki ?

Moze faktycznie zle trafilem . Ostatnio w sklepie gadalem z rzeznikiem z dzialu miesnego o domowych kielbasach i mowil mi ze tu lopatke do domowych kielbas malo kto uzywa zazwyczaj jest to ladna karkowka i wolowina .



Temat: grillowanie
taki przyklad...

- Nie ma przepisów w prawie bezpośrednio odnoszących się do grillowania. Ale są te, zabraniające stwarzania uciążliwości dla otoczenia - przypomina Jolanta Swinarska, kierownik referatu ochrony środowiska w Urzędzie Miasta Torunia.

Podobnie stawia sprawę Jarosław Paralusz, rzecznik Straży Miejskiej. Zakazu bezpośredniego, dotyczącego jakichś konkretnych miejsc nie ma, ale są np. regulaminy spółdzielni mieszkaniowych. Większość z nich zawiera już od kilku dobrych lat stosowne paragrafy. Ot, choćby „Regulamin porządku domowego i współżycia mieszkańców” SM Rubinkowo. Paragraf 39. rozdziału 5. mówi wyraźnie, że „zabrania się grillowania na balkonach, loggiach i terenach ogólnego użytku”.

Municypalni krzywo spojrzeliby także na amatorów pieczenia karkówki w takim miejscu jak np. Fosa Staromiejska. - Gdyby kilka osób wpadło na taki pomysł, zrobiłby się kłopot. Zakazu jako takiego nie ma, ale przepis by się znalazł. Na przykład brak pozwolenia na zajęcie pasa drogowego - mówi Jarosław Paralusz.

W kłopotliwej sytuacji bywają pracownicy administracji spółdzielni mieszkaniowych, gdy skargi dotyczą grilli elektrycznych. Niby urządzenia te nie narażają sąsiadów na takie atrakcje, jak grille na węgiel, ale używanie ich na balkonach spotyka się ze skargami. - Do gotowania generalnie przeznaczona jest kuchnia - przypomina prawdę oczywistą Halina Kowalska z SM Rubinkowo. Jak pokazuje jednak życie, nie dla wszystkich...




Temat: Karkówka z ...
... gorczycą i kolendrą

Chrupiąca i soczysta. Pikantna i aromatyczna. Ziarna gorczycy i kolendry tak miło chrupią...
Jeśli masz czarną gorczycę, danie będzie miało niezwykły aromat.

4 plastry karkówki o grubości 2 cm

marynata:
pół łyżki soli
pół łyżki suszonego czosnku
łyżka mielonego kminku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżka ziaren gorczycy (najlepiej czarnej)
łyżka ziaren kolendry
4 łyżki oliwy

Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatam wałkiem na desce - ale za bardzo dokładnie.
Mieszam z pozostałymi składnikami marynaty.
Karkówkę rozbijam tłuczkiem - kładę wpierw na nią folię, by nie poszarpać mięsa.
Mięso powinno zmniejszyć swoją grubość o połowę, a powierzchnię zwiększyć dwukrotnie.
Każdy kawałek mięsa nacieram marynatą, wkładam do miseczki, zalewam pozostałą
marynatą i wkładam do lodówki, na co najmniej 2 godziny, albo na noc.
Lekko odsączone grilluję do zrumienienia - po około 5 minut z każdej strony.
Podczas grillowanie smaruję pozostałą marynatą.
Podaję z pieczonymi ziemniakami lub bagietką i sporą porcją zielonej sałaty.
Jest pyszna!

Ps.
Jeszcze nie probowalam tego przepisu, ale mam zamiar w niedlugim czasie ja zrobic



Temat: Zlot 2007 - Informacje

osoba, która podejmie sie przygotowania marynaty do karkówki i obsługi grilla? Oczywiście otrzyma kogoś do pomocy. Karkówki bedzie ok. 20-25 kg (do porcjowania i zamarynowania, a nastepnie piatkowego grillowania).


czy to ma być jakaś wyszukana marynata ?
czy po prostu taka jak na stronce /raczej dla wszystkich/
"Marynata do wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny"
Składniki dla 4 osób:
3-4 łyżki oleju
1 - 2 łyżki soku cytrynowego
2-3 łyżki brandy
przyprawa "Knorr Aromat"
pieprz
lub coś z przepisu jarek_zielona_pietruszka /marynata/
Nie chciał bym czegoś spieprzyć tym pieprzem
wolałbym być pomocnikiem



Temat: "vodka, kalinka, rullett & kaviar"
Jako że jedzenie jest jednym z ważniejszych i przyjemniejszych aspektów życia, postanowiłem założyć temat, w którym zamieszczać można przepisy, prośby o przepisy, jak również dzielić się wrażeniami na temat rozmaitych potraw, kuchni narodowych itp... Tyle tytułem wstępu.

Moje ulubione kuchnie: Rodzima - polska, szeroko pojęta bałkańska (zwłaszcza Gruzińska)

Ulubione potrawy: Placki ziemniaczane (Byle nie na słodko, ale najchętniej z sosem grzybowym) Bigos (tu również grzybki mile widziane), Karkówka na piwie - z grilla, Schab z czosnkiem, Lawasz, Klops z jajkiem (autorski, mojej babci), jajówa.

Desery: Napoleonki, Baklava, Drożdżowe , Sernik, Makowiec, Bajaderki

Picie: Herbata, Kawa, Sok Żurawinowy, Kwas Chlebowy.

Aha, co do kwasu chlebowego: Szukam sprawdzonego przepisu, bo mi zawsze wychodzi mętna, śmierdząca, ohydna ciecz, która z całą pewnością ma więcej wspólnego z kwasem, niż chlebem.



Temat: Nomenklatura sklepowa, a niektóre przepisy na stronie
I oto kolejne, raczej proste pytania amatora "z miasta", u którego w rodzinie nie było nigdy żadnych tradycji masarkich...:-)

Wiele przepisów na stronie określa surowce w postaci WP I, WP II, WP III itd.
W sklepie, w którym się zaopatruje występują natomiast nazwy typu: szynka, łopatka, karkówka, boczek, gulaszowe, słonina, itd.

Po analizuie wielu artykułów ze strony dot. mięsa, doszedłem do wniosku, że aby uzyskać mięsa: WP I, WP II i WP III, to kupowałem szynkę, łopatkę i "gulaszowe"

Z szynki wykrawałem tłuszcz i uzyskiwałem WP I.
Wykrojony tłuszcz razem z łopatką dawał WP II.
Gulaszowe natomiast robiło mi za WP III, gdyż byłem przekonany, że jest ono robione z golonki, która to wydawała mi się mięsem ścięgnistym.

Dzisiaj natomiast "pani w sklepie" oznajmiła mi, że gulaszowe to różne ścinki, troche z łopatki, trochę z karkówki, itp...

I tutaj pytania:

1. Czy dobrze postępuję przy uzyskiwaniu WP I i WP II ?
2. Jakie mięso w nomenklaturze sklepowej kupować, by uzyskać WP III ?

I pytanie dodatkowe

3. Czemu "szynka" kosztuje "tylko" 11,50zł/kg, a boczek "aż" 8,99 zł ?
(Dodam tylko, że podczas nacierania peklosolą szynka zachowuje się jak wyciskana gąbka, a boczek nie...)

I jeszcze jedno - żeby aż tyle móc wycisnąć cieczy z udek z kurczaka (!), to już normalnie przesada... Tak mi sie wczoraj podczas nacierania mięsa na jutrzejszego grilla przykro zrobiło...eehhh...

BonAir



Temat: 1

karkowka peklowana

a wy ja sami peklujecie czy gotowa kupujecie?
A ja sami to jak

na drodze do Rzeszowa jest babka która ma potrawy z grilla i ma tak zajebistą karkówkę, że masakra po prostu - ona ją własnie jakos marynuje-pekluje i potem pieccze w folii na grillu - miód po prostu, taka mięciutka jak masełko jest

normalnie dałabym se pazurki poobcinać za jej przepis na ta karkóweczkę

a ja dziś robiekurczaka po tajlandzku made in me
zobaczę co mi wyjdzie



Temat: Kombiwar - potrzebne przepisy
Ja też posiadam, firmy nie podam żeby mnie nie oskarżono o kryptoreklamę. W każdym razie nic wielce firmowego. Wspaniałe urządzenie do pieczenia, zapiekania, odgrzewania, odmrażania. Nie ma sensu szukać specjalnych przepisów, zrobisz w tym wszystko co i w piekarniku. Całe kurczaki czy też same udka, pstrągi, karkówka, polędwiczki z dzika itd. Stanowi pewną namiastkę grilla. Wielką zaletą jest możliwość obserwowania procesu pieczenia bez konieczności otwierania. Mankament - dolne naczynie jest bardzo niewygodne do mycia. Duża, ciężka miska ze szkła. U mnie się nie mieści w zlewie, myję pod prysznicem.
P.S. Z tv shopu bym nie kupił, coś mi tam wygląda na ściemę. Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam serdecznie.



Temat: Co na grila?
Niedługo czeka mnie urodzinowe grillowanie u mojej teściowej (tzn. to są jej urodziny, nie moje ), wiec tez zaczelam przerzucac swoje przepisy kulinarne i książki kucharskie. Dochodze do wniosku, ze tak naprawde mozna ugrillowac kazde warzywko i pieczywko , wszystko jest kwestia dobrej marynaty. Do tego jakas salatka ze świeżych warzyw, dodatkowo fajnie doprawiony ryż, makaron, jakies risotto, salatka makaronowa na cieplo, np. z pieczarkami. I juz. Pamietajcie, zeby robic wiecej jedzenia niz tylko dla siebie, bo pozniej wszyscy i tak podjadaja wegetarianskie smakolyki, a te tłuste karkowki i kielbaski leżą.



Temat: grilowanie nie na sianie
jussszz się melduję...

grill udał się baardzo..
pierwszy raz robiłam szaszłyczki z kurzych wątróbek i były pyszne! w przepisie co prawda było, żeby wątróbki owijac cienkimi plastrami boczku, ale ja i moje lenistwo postanowilismy tradycyjnie tylko ponabijać naprzemiennie kawałki boczku, papryki czerwonej, cebulki i wątróbki...wątróbkę zmarnowałam dzien wcześniej, posypując gotową mieszanką grillową i i polewając kilkoma kroplami oliwy...smaży się krociutko i jest pyszne...
karkówkę marynowałam dwa dni(duzo czosnku, zioła prowansalskie,oliwa)więc była suuper kruchutka...
koniecznie bagietka z masłem czosnkowym być musiała...taka prosta rzecz a znika momentalnie, zawsze (bagietkę, najlepiej taką "wczorajsza" kroimy na kromki, smarujemy masełkiem czosnkowym, najlepiej własnej roboty,"składamy" z powrotem, zawijamy w folię aluminiową i opiekamy)
no i sałatki jedną zrobiłam grecką, bo jakoś mi pasuje do grillowania, a drugą zrobiła córcia, moja pomocniczka kochana, bo baaardzo prosta jest (słoik selera "paski",puszka groszku, puszka kukurydzy, 3 jaja na twardo, majonez, sól, pieprz )
ale się rozpisałam heheh...pysznie było
a przepisy Wasze mam zamiar próbowac na bardziej kameralnych imprezach...szczególnie te pieczarki z serem i papryki z ryżem mi pasują... dnia Śro 15:14, 09 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz



Temat: co ugotować na impreze urodzinową
fajny ten temat...

ja w sobotę bede na imieninach JANA, a że to mój przyszły Teściu to też mam zamiar trochę zabłysnąć przy grillu.
Ostatnio serwowałem karkówkę i wszyscy byli objedzeni do syta.

przepis na dobra sałatke - przekąskę na imprezkę

kilo pomidorów (kroimy w cwiartki i układamy na paterze)
zalewamy sosem czosnkowym (mieszamy kefir naturalny+majonez+czosnek granulowany)
na wierzch posypujemy świeżo startym żółtym serem (zasypać całość - bardzo obficie)

sprawdza się wyśmienicie no i nie ma po tym gazów...



Temat: Wiosenne mamuśki 2006 vol IV :) :) ;)
Aneczko no tak to juz jest, ja pamietam jeszcze swoj remont tego domu gdzie jeszcze mieszkam, z ogorodem to tak szczerze do dzis nie zrobilam nalezytego porzadku
a na grila polecam np skrzydelka na slodko , udka w panierce, kielbase - niedziwedzia grilowa mniammm , parowki z sercem w srodku, karkowke , biala kielbasa z pieczarkami (jak kto lubi)salatke feta np, albo jakas warzywna na szybko, ja robie z kalafiorem w roli glownej - robi sie 10 minut i jest jej naprawde duzo i jest pyszna, ale do zjedzenia tego samego dnia, na nst nie smakuje juz tak dobrze
a z ciasto cos na zimno, np sernik z truskawkami, ja ostatnio robilam teczowa galaretke na gore owoce z bita smietana

lusia to z piersia kurczaka to my mamy taki przepis na salatke z gyrosa bardzo podobna do Twojej

tez bym gdzies pojechala, poki co w piatek jade na zakupy, musze miec buty i cos do ubrania nowego



Temat: Co wrzucić na rożen - czyli pieczenie na gorąco :-)
Papryka nadziewana z grilla - dla wegetarian Widziałem taką, tylko przepisu nie znam

A z mięsnych dań, najlepsza jest karkówka polewana delikatnym złocistym płynem, którego nazwa znana jest każdemu studentowi, aczkolwiek świecąc przykładem na forum nie powinienem jej pisać wprost i demoralizować młodzieży



Temat: Grillujacy sąsiedzi
Nihil napisał(a):Witam,

Poszukuję porady w sprawie sasiada który mimo uchwały wspolnoty zakazujacej grillowania - zasmradza oklicę wonią zwęglonej karkówki .

Problem wystapił u mojego znajomego - jak macie jakiś pomysł to piszcie.

Grill węglowy czy elektryczny?
To jest taka sama sprawa jak psie niespodzianki na chodnikach. Martwy przepis bo niby nie wolno ale nikt nie kwapi się żeby zrobić z tym porządek.
Rozumiem że sprawa nie dotyczy SVIII



Temat: ***3 MIASTO *** ZAPROSZENIE NA WSPÓLNĄ BIESIADĘ.
Strzelcy Polowi Grupy 3miasto mają zaszczyt zaprosić wszystkich chętnych strzelców na biesiadę pod nazwą "Opowieści przy śrucie i kuflu"... Spotkanie IV.

Program spotkania:

1.Przywitanie,

2.Krótkie zawody strzelanie z Łucznik WZ 1970 do PET na 40 metrów według następujących przepisów.;
Startujący wpłaca 5 PLN do czapki a potem otrzymuje 3 śruty - (sam sobie wybiera) oraz TEX -3 na 3 minuty. Po oddaniu 3 strzałów wynik zostaje zapisany na kartce!
Wygrywa ten kto odda najwięcej celnych strzałów.
Przewiduje się dogrywkę z zasadą "nagłej śmierci".
Zwycięzca bierze wygraną Smile
Zamiast 5 PLN można wrzucić do czapki cokolwiek wartościowego: latarkę ,breloczek, złoty ząb, okulary strzeleckie itp.

3.Odpalenie grilla i uroczyste otwarcie pierwszej beczki piwa.
4.Konsumpcja i rozmowy.
***************
***************
***************
5.Wzywanie taksówek

Spotkanie jest składkowe ; 10 PLN na kucharza i jedzenie.
kaszanka, grillowa, polędwiczki marynowane, kurczak marynowany, świderki z boczku, karkówka, szaszłyki, pieczywo,sosy ,surówki.

Piwo beczkowe Gratis ! Podepnę taki gatunek jaki Goście określą jako ulubiony. (Tutaj bedzie demokracja).
Ale ponieważ spotkanie jest lokalne to uważam ,że powinno być piwo gdańskie lub specjal lub hevelius.

Rozpoczęcie około 17 w sobotę 21 października 2006.
Zakończenie około 2,3,4, jak komu pasuje. TEREN ZAMKNIĘTY - CENTRUM GDYNI - 300 METRÓW OD DWORCA PKP !!!

Kto jest chętny?
Potwierdzenie mile widziane do ... ze względu na zakupy i czas potrzebny do marynowania.
ZAPRASZAMY.
_________________



Temat: ="nd();" >sprawdzone przepisy na grilla ?
Tak sobie pomyślałam, znacie może jakieś sprawdzone przepisy na grilla ?
Zbliża się długi weekend i fajnie byłoby zrobić coś innego. (zatem może bez kiełbaski, pieczywka, karkówki, piersi )



Temat: Co wrzucić na rożen - czyli pieczenie na gorąco :-)
Karkówka marynowana jak ktos chce to na prv podesle przepis
zemniaki z grila (tak tak z grila nie z oginska)

A dla twardszych zawodików skrzydałka na ostro z grila nie znam przepisu raz jadlem i jak zjadłem to umarłem piekielnie ostre



Temat: CO ZROBIE DZIS NA OBIAD?
u nas dzisiaj karkówka z grilla, ziemniaczki wg przepisu kiki i tzatziki



Temat: Chef Paul na stronie
no teraz stronka weszla Przepisy na grilla nie omieszkam wykorzystac, zwlaszcza ten na boczus czy szaszlyk z karkowki




Temat: "Przełomowe odkrycia"
karkówka z grilla wg Twojego przepisu mówisz, że wszystkich ze wsi wygania? :]



Temat: Zachcianki ciężarnych :)))
Def.......
Najpierw narobiłeś mi smaka
karkówką z grila, a teraz
jeszcze ta zapiekanka.
Chyba nie muszę dodawać że
przepis mile widziany




Temat: K * U *L * I * N * A * R * I *A
Skoro o mięsku mowa,to moze ktoś poda przepis jak przygotować -zabejcować karkówkę na grilla,albo inne świeże mięsiwo,tak żeby miało niesamowity smak?




Temat: Gril elektryczny - czyli skąd wziąść dobre przepisy ?
Witam wszystkich
Właśnie kupuje gril elektryczny Tefala i zastanawiam sie skąd wziąść sprawdzone przepisy na dobre potrawy (schabowy, karkówka itp)
Bo nie wiem czy przepisy z rubryki gril dotyczą również grila elektrycznego:)

Pozdrawiam wszystkich



Temat: Grill!!! Już czas.
No kochani, pora grilowania, tu jest miejsce na odpowiednie przepisy.

Pozwólcie , że pierwsza coś wrzucę:

Kukurydza z grilla

Super gryzienie letnie. Buzie i palce umorusane masłem i solą. Są szkoły mówiące o tym, że kukurydzę przed opiekaniem na grillu należy włożyć do wody na kilkanaście minut. Lub wcześniej obgotować. Ja opuszczam te zabiegi. Kupując kukurydzę pamiętam o jednym: kolby muszą być młode, świeże, odmiany cukrowej.

Porcje: 4 Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kaloryczność: średnio dużo

Składniki:
- 4 kolby kukurydzy cukrowej,
- masło,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) Oczyszczamy kolby kukurydzy z liści i wąsów. Kładziemy na dobrze rozgrzanym grillu i opiekamy ją obracając co kilka minut na inną stronę, uważając przy tym, by się za mocno nie zarumieniła.

2) Kukurydza jest gotowa, gdy patyczkiem nakłute ziarno jest miękkie. Zwykle trwa to ok. 20 - 30 min.

Jak podawać?
Z zimnym masłem i solą. Z boków wbijamy wykałaczki - tak łatwiej ją jeść.



Składniki:
Bakłażan - po pół na osobę.

Jak przyrządzić?
Warzywo w całości kładziemy na średnio rozgrzanym grillu i grillujemy ok. 30 min aż do miękkości skórki. Po upieczeniu przekrawamy na pół i wcinamy np. z tzatzikami lub bez niczego. Cudo!

Karkówka z grilla a la gyros
Składniki:
Karkówka bez kości, oliwa, piwo, przyprawa gyros, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
Dzień przed grillowaniem karkowkę pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Do 2 szklanek oliwy wsypać całe opakowanie przyprawy gyros i dobrze wymieszać, pokrojone mięso włożyć do miseczki i zalać oliwą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Chwilę przed włożeniem na ruszt mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podczas grillowania, gdy karkówka będzie już podpieczona, polać delikatnie piwem.

Jak podawać?
Z lekką sałatką lub surówką.

Uwagi:
Zamiast karkówki możemy użyć innego mięsa, np. łopatki, a nawet filetów z kurczaka lub indyka, ale nie polecam drobiu na grilla, ponieważ bardzo długo się piecze.




Temat: Mięsko obiadowe
Dwa przepisy na pyszne mięsko nie wymagające wprawy i czasu.

Soczysta karkówka
Przepis na 3-4 plastry karkówki (ok. 3 cm)

Marynata:
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 cebula (mała fi ok. 4 cm)
1 łyzka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku)
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek

Wykonanie:
Oliwę z oliwek wlać do miski, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegete, cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca równierz rozgnieść. Wszystko wymieszać.
Plastry karkówki rozbić ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu.

Aromatyczne udka z kurczaka
Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie.
W tym czasie w misce wymieszać:
- cztery czubate łyżeczki soli
- jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka
- zmielone ziele angielskie w objętości jak ziarnko grochu,
- garść mocno utartego majeranku,
- posiekany duży ząbek czosnku.

Wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania.
Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min. Po 20 minutach pieczenia, jak ktoś lubi, można udka obłożyć plasterkami ananasa i piec dalej.

SMACZNEGO



Temat: Skad Pan bierze te wszystkie pomysły i przepisy?
No cóż. Wkrótce będzie moja książka, a w niej paręset przepisów :roll: Jeśli chodzi o polędwiczki trud się opłaca. Przyrządzam je często na zamówienie w ramach cateringu i proszę mi wierzyć, wszędzie: na polach golfowych, w ośrodkach misjonarzy, podczas pokazów w hipermarketach, wszędzie smakuje... Jeśli chodzi o coś prostszego, to oczywiście zawsze polecam karkówkę i kebabczety, czyli coś w rodzaju szaszłyków z baraniego mięsa. Generalnie każdy przepis może być przebojem, należy po prostu mięso zawsze dobrze przyprawić, zabejcować i piec na dobrze rozgrzanym grillu. Swoją drogą barzdo się cieszę, że pytacie Państwo o różne przepisy, bo to oznacza, że nieśmiertelna kiełbasa (czasami dla urozmaicenia "szpikowana" żółtym serem ) z musztardą pacniętą obok na tacce odchodzi do lamusa.

Kebabczeta

Na jedną osobę:
100 g baraniny (udźca lub mostka)
50 g cielęciny
50 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku
oregano, cząber, ostra papryka
sól, pieprz

Baraninę mielimy przez sitko z dużymi otworami, cielęcinę przez gęste, ponieważ jest chudsza od baraniny. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, wlewamy rosół i dość długo wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa wałeczki i zależnie od wielkości 10-15 minut równomiernie opiekamy na grillu z obu stron. Potrawa ta jest znana w Bułgarii jako kebabczeta, w Rumunii jako mitei, a w Libanie jako kofta. Ponieważ jednak była to popularna potrawa pasterska, to jakimś zrządzeniem losu dotarła i do naszych górali karpackich i była podawana na Huculszczyźnie. Podany przepis pochodzi z Bułgarii. Do tego typu szaszłyków polecam sałatkę szopską.

Pozdrawiam




Temat: Grillowanie
Witam
jako że duża część działkowców odżywia się na działeczkach głównie dzięki grillowi uznałem że taki temat się przyda (do moda/admina - jeśli już jest taki temat to proszę o usunięcie mojego).
oto kilka moich przepisów często praktykowanych

karkówka w piwie:
0,75 kg Kotletów z karkówy, zioła prowansalskie pół łyżeczki do herbaty, 2 łyżeczki musztardy miodowej, jedna łyżka oliwy z oliwek, 4-5 ząbków czosnku, szczypta wegety, szczypta majeranku 0,66 l piwa jasnego.
wszystkie składniki bejcy za wyjątkiem piwa mieszamy ze sobą by się polączyły w jedną calość, kotlety kroimy na takie kawałki jak lubimy (powinny być nie grubsze niż 2,5 cm), wkładamy do miski z bejcą i dokładnie pokrywamy nią kotlety odstawiamy do lodówki na 2 h potem wyjmujemy miskę z lodówki zalewamy wszystko piwem szczelnie zakrywamy (choćby folią spożywczą) i wkładamy na 48 h do lodówki potem już grillujemy polewając mięso zalewą piwną

szaszłyki na grilla:
0,75 kg kurczaka lub polędwiczek cielęcych (co kto lubi), boczek, cebula dymka lub czosnkowa, pieczarki, papryka.
bejca : oliwa z oliwek, majeranek czerwona papryka, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, oregano odrobina octu winnego, sól lub wegeta, szczypta cukru
mieszamy składniki bejcy i wkladamy tam pokrojone w kostkę mięso na 24-48 h w lodówce
przed samym grillowaniem pieczarki i paprykę maczamy w oliwce, boczek kroimy na plastry a cebulę na koła
na patyczek do szaszłyków nabijamy poszczególne składniki począwszy osd boczku i grillujemy

bagietka z grilla
bagietka, ser gouda, masło, czosnek, ewentualnie boczek, oregano
w bagietce nakrawamy kieszenie pod kątem 45 stopni do jej spodu w kieszenie do nich wkładamy rozdrobnione pozostałe skladniki zawijamy wszystko w olię aluminiową posmarowaną olejem i na grilla

na koniec przepis łatwy ale pyszny

kaszanka w folię aluminową posmarowaną olejem i do środeczka tej folii jeszcze cebula czosnkowa zawijamy i na ruszt

smacznego :)

--------------------
Połączyłem z tematem istniejącym.
Paweł



Temat: Czas na grila.... :D:D:D:D

Kluczem do doskonałych potraw z grilla jest wcześniejsze marynowanie mięsa. Żadna przyprawa, którą oprószymy mięso przed położeniem na ruszt, nie da nam takiego smaku, jak przygotowanie odpowiedniej marynaty i namoczenie w niej mięsiwa. Bierzemy karkówkę, siekamy ją poprzecznie tępą stroną noża, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem, tymiankiem i oregano. Mniej wprawieni kucharze mogą użyć gotowej przyprawy do potraw z grilla.
Marynata to podstawa, w dużym stopniu od niej zależy efekt końcowy
Skoro już taki temat się pojawił to może zdradzę mój przepis na szaszłyki, choć można je robić na różne sposoby

Składniki:
- mięsko,
- papryka,
- pieczarki,
- cebula,
- olej,
- przyprawy.

Najczęściej szaszłyki robię z łopatki lub tzw. mięsa gulaszowego, choć niezłe są też z piersi kurczaka (tylko wtedy należy skrócić czas pichcenia i uważać, by kurczak za bardzo się nie przesuszył). Warto dodać odrobinę boczku, który nadaje potrawie nieco innego smaczku. Zależy co jest pod ręką i w jakiej cenie.
Mięso płukam i kroję na kawałki, którę następnie moczę w marynacie. Marynatę sporządzam z oleju, pieprzu (świeżo mielonego), soli, papryki ostrej i słodkiej oraz czosnku, w przypadku kurczaka daję odrobinę przyprawy do kurczaka.
Warzywa oczyszczam, myję i również kroję na kawałki (wielkość to sprawa gustu) Moczę je w marynacie z oleju, soli, pieprzu i przyprawy do grila.

Potem całość łączę nabijając na patyczki do szaszłyków w kolejności dowolnej (według uznania) ewentualnie pichcę na tacce pod przykryciem z folii aluminiowej.
Ważne aby smakołyki często obracać, nie pozwalając im na zwęglenie się.

Wygląda to tak jak na zdjęciach



Temat: Kącik kulinarny
SAŁATKI
Sałatka z makaronem:
Składniki:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
kukurydza
1-2 cebula
20 dkg wędlina drobiowa (w kawałku)
1 ogórek zielony (lub 2 małe- oparzyć ogórek w skórze i wtedy kroić)
makaron farfalle (kokardka)
ser mozarella (najlepiej z Piask)
pieprz, sól do smaku, majonez
Ugotować makaron, wszystko pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.

Sałatka z tuńczykiem
3 puszki tuńczyka (jeden w oleju i 2 w sosie własnym – wziąć na durszlak)
2 cebule
1 puszka groszku, 1 puszka kukurydzy
pieprz i majonez. Wymieszać i pozostawić w lodówce, można do tego krakersy.

Sałatka lodowa (grecka)
1 sałata lodowa
1 sałata karbowana
oliwki czarne
ser feta (niebieskie pudełko)
papryka czerwona i zielona
pomidor, ogórek, oregano
można dodać wędlinę drobiową
2 saszetki sos knorr do sałatek (grecki)
Sałata się rwie palcami, pomidor kroić w grubą kostkę i do innego naczynia żeby sok spłynął, cebule na plasterki, ser w kwadraciki(musi być zimny), oliwki kroić na pół wędlina w cienkie plasterki tez w kostkę. Wrzucić wszystko oprócz sera, wymieszać z sałatą i dodać sos, oregano ścierać w dłoni i dodać ser. Wszystko delikatnie wymieszać.

Surówka
Marchewka
Jabłko kwaśne (antonówka)
Sol, pół śmietany, 3 łyżki majonezu, chrzan biały 1 łyżka.
Marchewkę na drobną tarkę, jabłko na grubszą, sos wymieszać i dodać do sałatki.

Karczek z grilla
1 kg karczku
2 przyprawy „:Appetita do karkówki
Kroi się w kawałki karczek + przyprawy i trochę oleju, wymieszać i pozostawić na noc.
Piec na grillu

Sałatka do grilla
Pomidory pokroić na plasterki
Majonez (2/3)+ 6 ząbków czosnku + śmietana (1/3) wymieszać
Ser żółty potrzeć na pomidory i zalać całość sosem.

mam koleżankę w pracy... Ukrainkę... byłam cwana dyktowałam jej bo chciała przepisy a ona to w wordzie pisała i mi na maila wysłała :P grunt to dobra organizacja :P)))



Temat: majka-kuchnia.cz
Proste i smaczne , dla tych co lubia zaskoczyć
Kotlety schabowe w musztardowej koszulce:
4-6 porządnych schabowych, olej do smażenia. Panierka: 2 jaja, ½-1 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 1-3 łyżeczki przyprawy maggi, 1- 3 łyżeczki worchestru, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Schab rozbić tłuczkiem, brzeg nakroić w 4 miejscach, obtoczyć w panierce po obydwóch stronach, ułożyć w misce, zalać resztą sosu i odstawić do lodówki na 24 godz. Przykryte folią aluminiową. Po tym czasie na patelni rozgrzejemy tłuszcz, kotlety smażymy po 4 min z każdej strony, podajemy z frytkami i surówką.

Super schabowe dla przyjaciół
Jest to bardzo proste i szybkie danie.
1 kg schabu lub karkówki, pokroić na plastry gr. 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem, obtoczyć w sosie ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 36 godzin . Potem smażymy na oleju po obydwu stronach po 6 minut. Podajemy z frytkami i surówką. W lodówce, tak zrobione kotlety możemy przetrzymać do 14 dni.
Składniki sosu :
3 jaja
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
8 pazurków czosnku / przecisnąć przez praskę/
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka worchestru
1 łyżeczka kari
1 łyżeczka przyprawy do grila

I teraz trochę z innej beczki , ten przepis ostatnio wypróbowałam 8.3. zaniosłam koleżankom do biura ....... palce lizać. Brakowało mi w tym wszystkim alkoholu, bo akurat nie miałam nic w domu, ale musi być.

Tort 3 kolorowy
Ciasto: 3 jaja, 90 g cukru, 80 g mąki, 20 g kakao, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Całe jaja ubić dobrze z cukrem, aż do powstania piany. Sypkie składniki wymieszać, dodać do masy jajecznej i na koniec olej. Wylać do tortownicy i damy piec 180 C ok. 40 minut. Wystudzić. / Dno tortownicy wyłożyć papierem./
Masa orzechowa: 100 g orzechów włoskich drobno zmielić. Zagrzejemy 200ml mleka, do gorącego wsypiemy orzechy i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Wystudzimy. Do tej masy dodamy 100g drobno zmielonych biszkoptów. W misce zmiksujemy 50 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki rumu i na koniec dodamy masę orzechową. Biszkopt nasączymy alkoholem, posmarujemy dżemem porzeczkowym i na to wyłożymy masę orzechową. Udekorujemy bitą śmietaną / wystarczy ½ l kremówki + śmietanfix / posypiemy wiórkami czekoladowymi i położymy plasterki brzoskwiń./ możemy wykorzystać różne owoce/



Temat: majka-kuchnia.cz

Proste i smaczne , dla tych co lubia zaskoczyć
Kotlety schabowe w musztardowej koszulce:
4-6 porządnych schabowych, olej do smażenia. Panierka: 2 jaja, 1/2 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 1-3 łyżeczki przyprawy maggi, 1- 3 łyżeczki worchestru, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Schab rozbić tłuczkiem, brzeg nakroić w 4 miejscach, obtoczyć w panierce po obydwóch stronach, ułożyć w misce, zalać resztą sosu i odstawić do lodówki na 24 godz. Przykryte folią aluminiową. Po tym czasie na patelni rozgrzejemy tłuszcz, kotlety smażymy po 4 min z każdej strony, podajemy z frytkami i surówką.

Super schabowe dla przyjaciół
Jest to bardzo proste i szybkie danie.
1 kg schabu lub karkówki, pokroić na plastry gr. 1 cm, każdy rozbić tłuczkiem, obtoczyć w sosie ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 36 godzin . Potem smażymy na oleju po obydwu stronach po 6 minut. Podajemy z frytkami i surówką. W lodówce, tak zrobione kotlety możemy przetrzymać do 14 dni.
Składniki sosu :
3 jaja
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
8 pazurków czosnku / przecisnąć przez praskę/
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka worchestru
1 łyżeczka kari
1 łyżeczka przyprawy do grila

I teraz trochę z innej beczki , ten przepis ostatnio wypróbowałam 8.3. zaniosłam koleżankom do biura ....... palce lizać. Brakowało mi w tym wszystkim alkoholu, bo akurat nie miałam nic w domu, ale musi być.

Tort 3 kolorowy
Ciasto: 3 jaja, 90 g cukru, 80 g mąki, 20 g kakao, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Całe jaja ubić dobrze z cukrem, aż do powstania piany. Sypkie składniki wymieszać, dodać do masy jajecznej i na koniec olej. Wylać do tortownicy i damy piec 180 C ok. 40 minut. Wystudzić. / Dno tortownicy wyłożyć papierem./
Masa orzechowa: 100 g orzechów włoskich drobno zmielić. Zagrzejemy 200ml mleka, do gorącego wsypiemy orzechy i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Wystudzimy. Do tej masy dodamy 100g drobno zmielonych biszkoptów. W misce zmiksujemy 50 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki rumu i na koniec dodamy masę orzechową. Biszkopt nasączymy alkoholem, posmarujemy dżemem porzeczkowym i na to wyłożymy masę orzechową. Udekorujemy bitą śmietaną / wystarczy 0,5 l kremówki + śmietanfix / posypiemy wiórkami czekoladowymi i położymy plasterki brzoskwiń./ możemy wykorzystać różne owoce/




Temat: Może doradzicie
Witam wszystkich serdecznie. Odkryłam ten portal przy okazji urządzania na mojej działce zlotu przyjaciół z innego forum, na którym już jestem sporo lat. Poszukiwałam nowych ciekawych przepisów na mięska pieczone, peklowane, na grilla. Znalazłam je tutaj a przy okazji zafascynowały mnie szynkowary .Niestety, ponieważ raptus ze mnie i jak już chcę to chcę i realizuję, niewiele myśląc zamówiłam szynkowar na allegro od niejakiego LeszkaBack1. Dopiero potem doczytałam się, że są felerne . Tym razem zamówiłam już u miro razem z osłonkami barierowymi.
I teraz ad rem.. Po szykowaniu imprezki zostało mi sporo mięska .
I tak:
1,60 kg fileta z indyka pokroiłam w kawałeczki 3 cm
0,90 kg karkówki zmieliłam przez sitko 4 mm
0,70 kg wołowinki zmieliłam na największym sitku- kiełbasianym
1,65 kg gulaszowego z łopatki zmieliłam na sitku 4 mm
0,85 kg szyneczki bardzo ładnego mięska pokroiłam na kawałeczki tak 2-3 cm
0,70 kg łopatki ładnego mięska też pokroiłam na takie kawałeczki
Wszystko w swoich miseczkach, ilość peklosoli na 1 kg 18 g, pekluje się już drugi dzień , codziennie mieszam po 5 minut. Przyprawy mam zamiar dodać jak już zdecyduję się na jakieś kompozycje.
I tu właśnie moje pytania. Co najlepiej z czym zmieszać? Jak długo to może się to peklować? Wiem, wiem, że im dłużej tym lepiej ale do tej pory myślałam, że dotyczy to tylko mięska w całości a tu jest mielone ,krojone..
I jak z ziołami? Czy lepiej świeże czy suszone bo mam swój zielnik i zawsze mam z tym dylemat.
Oczywiście nie musze dodawać, że już mojemu chłopu wiercę dziurę w brzuchu, żeby wybudował wędzarenkę na działce. I jak to kobieta , zastosowałam metodę przekupstwa...



Temat: Grillowanie

Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Do palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli i długo utrzymuje żar, można uzyć też specjalnych brykietów. Jako rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w płynie, nie powinno się uzywać denaturatu czy benzyny.
Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy machanie gazetą. Gdy węgiej dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze się mała warstewka popiołu, można zacząć grillowanie. Pamietaj aby ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.
Przed połozeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu.

Mięso z grilla

Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.
- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm
- grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy
- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste
- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.

Przykładowe marynaty:

Do kotletów cielęcych
Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6 łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i sosem worchester.

Do kotletów wieprzowych
1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.

Do drobiu
1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).

Kiełbaski z grilla

- na grilla najlepsze są specjalne kiełbaski do tego celu przeznaczone, ale nadają się również inne byle nie były podsuszane
- przed pieczeniem kawałki kiełbasy natnij z wierzchu a w nacięcia powkładaj czosnek utarty z majerankiem
- podczas pieczenia możesz polewać kiełbasy jasnym lub ciemnym piwem

Szaszłyki

- najlepsze są szaszłyki z mięsa o krótkim czasie pieczenia: wątróbka, pierś kurczaka lub indyka, polędwica wieprzowa
- mięso które się długo piecze można wcześniej zmielić i uformować z nich kotleciki
- bardzo dobrym składnikiem szaszłyków jest boczek, który uchroni niewielkie kawałki mięsa przed nadmiernym wysuszeniem
- składniki na szaszłyki kroj na kawałki o podobnej wielkości, tylko wtedy będą gotowe o tym samym czasie
- składniki powinny być dosyć luźno nabite na szpadki aby mogły dobrze upiec się w środku

Ryby z grilla

-małe ryby piecz w całości, duże lepiej pokroić na dzwonka
-przed grillowaniem zamarynuj je w marynacie z białego wina lub bulionu, soku cytrynowego, oleju, wegety i pieprzu
-ryby w całości najlepiej piecz w specjalnych formach lub zawinięte w folię aluminiową
ryby przed pieczeniem posmaruj stopionym masłem

Warzywa

Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.
- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka; zrobisz je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną
- kolby kukurydzy będą bardzo dobre gdy przed pieczeniem owiniesz je plastrami boczku
- pomidorki lub papryki możesz upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa

Przepis na aromatyczny olej

Posmarowane olejem przed pieczeniem warzywa i mięso nabiorą wyrazistego zapachu, jeśli wcześniej do butelki z olejem włożymy gałązkę świeżych ziół melisy, bazylii, szałwii, majeranku lub tymianku, ewentualnie natki lub koperku. Możemy też dodać parę kropli octu winnego, kilka listków laurowych, owoców jałowca lub marynowanego pieprzu. Olej obstawiamy na24 godziny do lodówki



Temat: Grill
Mięso z grilla

Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.
- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm
- grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy
- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste
- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.
Przykładowe marynaty:

Do kotletów cielęcych
Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6 łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i sosem worchester.

Do kotletów wieprzowych
1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.

Do drobiu
1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).
Kiełbaski z grilla

- na grilla najlepsze są specjalne kiełbaski do tego celu przeznaczone, ale nadają się również inne byle nie były podsuszane
- przed pieczeniem kawałki kiełbasy natnij z wierzchu a w nacięcia powkładaj czosnek utarty z majerankiem
- podczas pieczenia możesz polewać kiełbasy jasnym lub ciemnym piwem
Szaszłyki

- najlepsze są szaszłyki z mięsa o krótkim czasie pieczenia: wątróbka, pierś kurczaka lub indyka, polędwica wieprzowa
- mięso które się długo piecze można wcześniej zmielić i uformować z nich kotleciki
- bardzo dobrym składnikiem szaszłyków jest boczek, który uchroni niewielkie kawałki mięsa przed nadmiernym wysuszeniem
- składniki na szaszłyki kroj na kawałki o podobnej wielkości, tylko wtedy będą gotowe o tym samym czasie
- składniki powinny być dosyć luźno nabite na szpadki aby mogły dobrze upiec się w środku
Ryby z grilla

-małe ryby piecz w całości, duże lepiej pokroić na dzwonka
-przed grillowaniem zamarynuj je w marynacie z białego wina lub bulionu, soku cytrynowego, oleju, wegety i pieprzu
-ryby w całości najlepiej piecz w specjalnych formach lub zawinięte w folię aluminiową
ryby przed pieczeniem posmaruj stopionym masłem
Warzywa

Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.
- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka; zrobisz je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną
- kolby kukurydzy będą bardzo dobre gdy przed pieczeniem owiniesz je plastrami boczku
- pomidorki lub papryki możesz upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa
Przepis na aromatyczny olej

Posmarowane olejem przed pieczeniem warzywa i mięso nabiorą wyrazistego zapachu, jeśli wcześniej do butelki z olejem włożymy gałązkę świeżych ziół melisy, bazylii, szałwii, majeranku lub tymianku, ewentualnie natki lub koperku. Możemy też dodać parę kropli octu winnego, kilka listków laurowych, owoców jałowca lub marynowanego pieprzu. Olej obstawiamy na24 godziny do lodówki
źródło



Temat: Dodatki
Masełko do grilla:

Składniki:

-1 kostka masła śmietankowego,
- 4 ząbki czosnku,
- koperek,
- sól.

Przepis:

Czosnek wcisnąć do masła, wkroić koperek(może byc suszony). Całość doprawić solą i wymieszać. Nadaje sie do wszystkich potraw grillowanych i nie tylko.

Masełko na grilla:

Składniki:

kostka miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka Vegety
pół pęczka natki pietruszki
ulubione suszone zioła

Przepis:

Masło ucieramy, pietruszkę siekamy, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki, dobrze mieszamy i zajadamy najlepiej z grillowanym chlebkiem.

Sosik na grilla:

Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego chili,
- duży pomidor, obrany i wypestkowany,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry,
- szczypta soli.
Ponadto - trochę oliwy.

Przepis:

Składniki zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki, w której będzie podany, i zalać po wierzchu odrobiną oliwy.sos jest bardzo pikantny, idealny na grilla

Sos serowy z sherry:

Składniki:

12,5 dag żółtego sera np. gouda, cheddar
1/2 filiżanki sherry
1 łyżka śmietany
1 łyżka maki
1 łyżeczka gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta pieprzu cayenne, naturalnie może być zwykły

Przepis:

Ser roztopić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając dodawać stopniowo sherry i przyprawy.Podprawić śmietaną wymieszana z maka. Podawać gorący. -Doskonały dla osób lubiące ostre sosy i potraw przyrządzanych na grillu.

Sos do potraw z grilla:

Składniki:
- woda,
- oliwa z oliwek (może być inna),
- aceto balsamico (łyżka )
- szczypta soli - szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- słodka musztarda ( płaska łyżeczka)
- zioła prowansalskie (pół łyżeczki)
- czosnek (2 ząbki)
- szczypiorek ( czubata łyżka)
- koperek (czubata łyżka) - pietruszka (czubata łyżka)
- do wyboru kwaśna śmietana, jogurt

Przepis:
wszystkie składniki wymieszać: sos ma charakterystyczny ciemny kolor i ostry zapach.

Sos do potraw z grilla:

Składniki:

3 łyżki oleju
4 łyżki ketchupu
1 cebula 2 papryki konserwowe
1 łyżka soku cytrynowego
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
szczypta cukru sol szczypta pieprzu cayenne

Przepis:

Cebule obrać , papryki odsączyć,a następnie pokroić w drobna kostkę.Szczypiorek i pietruszkę umyć, ususzyć, drobno posiekać.Olej wymieszać z ketchupem i sokiem cytrynowym, dodać cebule, paprykę oraz szczypiorek i pietruszek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sola, cukrem i pieprzem cayenne.Doskonały dla osób lubiące ostre sosy i potraw przyrządzanych na grillu.

Sos do dań z grilla:

Składniki:
dwa duże pomidory
jedna czerwona lub biała średniej wielkości
cebula czerwona papryka
papryczka chilli
pół szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
dwa ząbki czosnku
po garści posiekanej bazylii pietruszki i kolendry sól pieprz

Przepis:

Sos jest doskonały do każdego mięsa z grilla - a najbardziej pasuje do karkówki i bardzo grubych steków. Obrać pomidory [żeby zrobić to szybko i bez problemów, najpierw każdego pomidora włożyć na kilka chwil do wrzątku - skóra w zasadzie sama zejdzie], pozbawić pestek i soku, i posiekać na bardzo dowolnej wielkości kostkę. Cebule obrać i pokroić na kawałki, to samo zrobić z papryką i papryczką chilli [wcześniej usunąć gniazda nasienne]. Czosnek obrać i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować chwilę, tak by się rozdrobniły, jednak nie zbyt długo, by sos nie był zupełnie jednolity.

Sos czosnkowy:

Składniki:
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
5-8 ząbków czosnku
1 łyżka ketchupu sól
,ostra papryka,
woda

Przepis:

Jogurt wymieszać z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąć. Dodać sól, paprykę,ketchup i troszkę wody! sos jest idealny na grilla jak do gyrosów,frytek,hamburgerów,hod-dogów!

Sos czosnkowy:

Składniki:
mały słoiczek majonezu,
2 - 3 łyżki śmietany 12 %,
3 ząbki czosnku,
koper

Przepis:
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać majonez i śmietanę oraz posiekany koperek. Całość wymieszać. Doskonały dodatek do potraw z grilla.



Temat: Palenie Papierosów Na Balkonach

tipdrillll: nie znam etymologii twojego nicka, ale (bez urazy) może powinieneś zmienić na: tipgrillll
dziekuję za poprawe humoru w dzien dziecka
usmialem się setnie i zero offence + dla Ciebie

@vitold
wiem, tez to wczesniej widzialem... ale to w rzeszowie
a ja no znalazlem cos takiego

Żeby sobie pogrillować, nie trzeba mieć działki
24.6.2008 POLSKA The Times str. 27 Warszawa
Ewelina Cyranowska Anna Rokicińska Straż Miejska w Warszawie

Grill można rozpalić w parku lub na balkonie
Za picie piwa na pikniku grozi mandat 100 zł
Amatorzy kiełbasy i karkówki pieczonej na świeżym powietrzu nie mają w stolicy trudności ze znalezieniem miejsca na piknik. Grillowanie jest dozwolone w większości miejskich parków. W warszawskich lasach są nawet do tego specjalnie wydzielone stanowiska.
Grillować można wszędzie, nawet na balkonie. Nie ma zakazów - zapewnia Agnieszka
Dębińska-Kubicka, rzecznik prasowy straży miejskiej. W lesie nie można rozpalać grilla wtedy, gdy obowiązują ograniczenia wstępu z powodu suszy, a o grillowa-niu w warszawskich parkach decydują ich wewnętrzne regulaminy.
- W większości miejskich parków nie ma oficjalnego zakazu grillowania - wyjaśnia
Iwona Fryczyńska, rzecznik prasowy Zarządu Oczyszczania Miasta. Z pewnością jednak zostaniemy wyproszeni z grillem np. z parku Ujazdowskiego. - W takich szczególnych ogrodach na to nie pozwalamy. Jeśli teren parku jest mały, są w nim zabytki czy miejsca związane z martyrologią narodu, to po prostu nie wypada tam grillować - tłumaczy.
Spokojnie więc możemy się wybrać na piknik na Pole Mokotowskie czy do parku Skaryszewskiego. - Tam ludzie kładą się na kocach i piknikują. Nikt im tego nie zabrania - mówi Fryczyńska.
Podobnie sytuacja wygląda w parku Praskim (ul. Ratuszowa, naprzeciwko zoo) czy parku leśnym Bemowo (na granicy Warszawy i gminy Stare Babice). Także władze dzielnicy Targówek zezwalają na piknikowanie połączone z grillem w Lesie Bródnowskim.
- Jest tam polana, na której latem odpoczywają całe rodziny. Są też ławki i stoliki dla amatorów grillowania - tłumaczy Rafał Lasota, rzecznik Targówka. Władze dzielnicy pozwalają rozpalać grilla w Lesie Bródnowskim, bo mieszkańcy sami dbają o porządek na polanie i nigdy nie było tam brudu.
Jeśli wolimy grillować w lesie, także mamy taką możliwość nie wyjeżdżając ze stolicy. Na polanie w Lesie Kabackim
są przygotowane specjalne stanowiska dla wszystkich, którzy chcą rozpalić ognisko albo coś upiec na grillu. Podobny punkt znajduje się również w Lesie Młocińskim w okolicy ul. Papirusów.
Straż miejska przestrzega, by w czasie grillowania w parkach czy lasach nie pić alkoholu. Spożywanie napojów wyskokowych w miejscach publicznych jest zabronione.
- Zakazują tego przepisy ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Strażnicy mogą za to nałożyć mandat lub skierować sprawę do sądu grodzkiego - tłumaczy Agnieszka Dębińska-Kubicka.
Za grillowanie zakrapiane alkoholem zapłacimy mandat w wysokości 100 zł. Chyba że robimy to na własnym balkonie.
Jednak wtedy także nie wolno się hałaśliwie zachowywać lub wszczynać awantur. Zawsze trzeba mieć na względzie sąsiadów - przypomina Dębińska-Kubicka.
Palenie ognia w lasachjest dozwolone tylko w wyznaczonych miejscach



Temat: Dieta własna Kronikarza ;-)
ile, jaka duza porcja warzyw i jak to wszystko przygotowane... piersi ugotowane w rosole? warzywa duszone na czym?

Warzyw jesz ile chcesz, ja na dwie osoby biorę paczkę warzyw mrożonych i dwie duże piersi z kurczaka. Duszę na patelni pod przykryciem dodając rózne przyprawy (najczęściej do potraw chińskich), na oleju lub oliwie z oliwek.

pulpety z mięsa mielonego kupne? jesli nie to przepis prosze

Robię sama ale z mięsa mielonego kupnego ;-) Do mięsa dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę, podsmażoną, natkę pietruszki pokrojoną, sól (mało bo mięso zazwyczaj jest już słone), pieprz, jajko. Formuję z tego kuleczki i gotuję w rosołku od wypłynięcia jakieś 10 min.

jajka w sosie chrzanowym - ile i jak ten sos robisz?

Zależy ile jajek, zazwyczaj na 2-3 jajka biorę 2 łyżki majonezu (light, ale niekoniecznie) i 1 łyżkę chrzanu. Mieszam, czasem dodaję pokrojony szczypiorek. Wychodzi ostry, ale ja taki lubię :mrgreen:

surówka z kapusty pekińskiej - przepis prosze

Kapustę pekińską drobno szatkuję, przesypuję solą i pieprzem, dodaję pokrojoną drobno cebulkę (małą), majonez mieszam z jogurtem naturalnym i polewam kapustę. Odstawiam na godzinę do lodówki.

karkówka - pieczona? smozona? gotowana? na czym i ile tego?

Karkówkę kupuję już pokrojoną w plastry, dla siebie zazwyczaj dwa średnie. Dzuszę ją na patelni pod przykryciem z ziołami (najczęściej ostrymi), na oleju lub oliwie.

sałatka z pomidorów - konkretnie co w niej jest?

Dla siebie: 2 pomidory, mała cebulka lub częściej szczypiorek, natka pietruszki pokrojona, sól, pieprz, ewentualnie jogurt naturalny

ryba - jaka? rodzaj i jak przygotowana

Najczęściej pstrąg, ale jak mam kasę :mrgreen: to rzucę się czasem na łososia ;-)
Pstrąga myję dokładnie, skrapiam sokiem z cytryny po wierzchu i w środku, do środka wkładam pokrojoną natkę pietruszki, obsypuję solą, pieprzem i tymiankiem. Smażę na oleju lub oliwie najpierw na dużym ogniu z obu stron, potem pod przykryciem żeby była miękka w środku.
Łososia kupuję w dzwonkach. Myję, obsypuję solą i pieprzem, skrapiam cytryną. 1 lub 2 jajka mieszam z solą i pieprzem (niedużo), maczam w tym łososia i smażę na oliwie lub oleju "na oko" aż będzie miękki w środku. Łosoś smaży się dosyć krótko.

mięso mielone z warzywami - jak to ma wygladac? w postaci czego? jak przygotowane

Mięso mielone kupuję w paczce, ale można oczywiście zmielić. Ja robię na dwie osoby z ok. 0,5 kg.
Mięso wkładam na patelnię, obsypuję jakąś pikantną przyprawą (meksykańską, pikantną do grilla itp) i rozdrabniam drewnianą łopatką na kawałki wielkości mniej więcej kopytek ziemniaczanych :mrgreen: Duszę po przykryciem, po ok. 10-15 minutach dodaję warzywa mrożone (najczęściej krojone w paski) i mieszam z mięsem. Duszę pod przykryciem dopóki warzywa nie będą miękkie, potem zdejmuję pokrywkę i parę minut trzymam na silnym ogniu, żeby odparował nadmiar soku. Ale jak jestem bardzo głodna, to odlewam :mrgreen:

Oki juz wiecej nie pytam

Pytaj jak najwięcej, bo dla mnie niektóre rzeczy są oczywiste i moge niedokładnie wam przekazać :-)



Temat: miejsce wymiany pozytywnej energii - archiwum
no dobra, bede sie powtarzac:)) ale ze posty giną na potege i ten gdzies wycielo a moze ktos zechcialby sprobowac te GENIALNE ;)) przepisy to wklejam czesc mego old-posta:>

1. Papryka po meksykańsku by Owain
kupić 8 czerwonych, słodkich papryk, odciąć ok. 1,5 cm od ogonków, papryczki wraz z odciętymi przykrywkami wrzucić do wrzątku. Włączyć Marian. Gdy Eldritch skończy zawodzić, odcedzić papryczki. Na dużej patelni, odrobina oleju, podsmażyć 20 dkg wędzonego boczku, po upływie Alice, dodać 1 kg mielonego mięsa, włączyć Temple of Love, słuchać ciągle mieszając. Gdy zacznie się Heartland dodać około 30 suszonych śliwek kalifornijskich, drobno posiekanych i 4 ząbki czosnku, również drobno posiekanych, dwie łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżkę bazylii, mieszać cały czas. Jeśli Heartland już się skończył a mięso jeszcze nie zbrązowiało, posłuchać jeszcze paru tanich numerów, cały czas mieszając. Dodać 2 – 3 łyżki ostrej papryki chili, zamieszać. Farsz naładować do papryczek i przykryć papryczki denkami, włożyć je do żaroodpornego naczynia podlanego nieco tłuszczem z patelni. Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni i włączyć Vision Thing. W okolicach I Was Wrong sprawdzić czy ok. i podawać z czerwonym wytrawnym.:))

2. Karkówka by Owain (a raczej by jego czarnoskóry wujek z gujany francuskiej)

Przygotować zalewę, a to: rozgnieść 6 ząbków czosnku, rozbić na miazgę garść goździków, dodać sporą łyżkę miodu, trzy łyżki oleju (oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron), wdusić pół cytryny, dodać trzy łyżki maggi i mała łyzeczkę wegety. Wymieszać a dobrze. Mieć (kupić lub upolować) ok. pół kg karkówki, pokroić na plastry i zatrzeć je zalewą, pozostawić na czas wysłuchania Zoona, Closer i White Lies. Smażyć na patelni lub jeszcze lepiej przypiekać na grillu. Podawać z czerwonym wytrawnym

3. Małże by niewiemkto
kupić mrożone małże (świerzych niestety się nie dostanie u nas:(… wrzucić do osolonego wrzątku i włączyć Love Will Tear Us Apart. Równocześnie można wymieszać 2- 3 łyżli masła z pieprzem, solą i drobno posiekaną pietruszką oraz drobno posiekaną zielona cebulką. Małże odcedzić i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju przez czas trwania Jasine and Rose. Małże włożyć do małego żaroodpornego naczynia, nasmarowując je uprzednio maślaną pastą, naczynie zalać kieliszkiem białego wina. Zapiekać słuchając Some Kind Of Stranger i Last Exit For The Lost. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym lub półwytrawnym.

4. Koreczki gothyckie by Owain
Kupić wędzonych szprotek wedle gustu, na wagę, kupić tyleż samo czarnych oliwek, zmielić w mikserze dodając czarny pieprz i zioła wedle gustu. Pastę wyłożyć na słone krakersy, obrać ze skórki cytryny, pokroić w plasterki a następnie te plazteki w małe trójkąciki. Na każdym wypastowanym krakersie (będzie to czarna masa:)) ułozyc z cytrynowych trójkacików stare logo Sisters. Doskonałe do wódki: )))



Temat: Nalewki, drinki, alkohole
Kobiece drinki na bazie herbaty i likieru

Lato to doskonała pora na organizowanie spotkań towarzyskich i wszelakich imprez. Mamy nieco więcej czasu, dni są długie i co najważniejsze cudowna pogoda pozwala na organizowanie imprez w plenerze.

Chcąc urozmaicić weekendowy, letni, ciepły wieczór zorganizuj garden party. Menu takiej imprezy to więcej niż połowa sukcesu. Jako lekkie przekąski możesz podać pokrojone w paseczki warzywa z dipami w różnych smakach. Danie główne to potrawy z grilla. Grill jest doskonały, ponieważ daje wiele możliwości przygotowania prostych, ale bardzo smacznych dań: skrzydełka kurczaka, karkówka, pieczona ryba lub grillowane kiełbaski.

Bardzo istotną częścią imprezowego menu są oczywiście napoje i drinki. Męska część gości gillowego garden party nie obędzie się bez piwa, ale jeżeli chcesz zaskoczyć damska część towarzystwa podaj lekkie drinki przyrządzone na bazie likieru i herbaty. Są proste w przygotowaniu, oryginalne i nieco egzotyczne, świetnie smakują i prezentują się naprawdę imponująco. Oto przepisy na drinki, których podstawa są herbaty pochodzące z herbaciarni „Czas na Herbatę” oraz likiery owocowe. Do przygotowania drinków będą potrzebne likiery żurawinowy i cytrynowy, dodatki oraz herbaty „Czas na Herbatę”. Herbata „Miętowo-cytrynowa” to naturalna czarna herbata z dodatkiem kawałków cytryny, o cytrynowo-miętowym smaku i aromacie. Herbata „Żurawinowo-kaktrusowa” – to naturalna czarna herbata z dodatkiem owoców żurawiny i aromatu kaktusowego, łączących się w orzeźwiającym żurawinowo-kaktusowym smaku.

Leminti fresh

Składniki:
40 ml likieru cytrynowego
150 ml herbaty – „Miętowo-cytrynowej” „Czas na Herbatę”
50 ml soku cytrynowego
1 gałązka mięty
1 plaster cytryny
kostki lodu

Przyrządzanie:

Zaparz herbatę „Miętowo-cytrynową” „Czas na Herbatę” ostudź i oddziel fusy. Połącz ostudzona herbatę z likierem i sokiem cytrynowym - dobrze wstrząśnij, aby drink dokładnie wymieszać. Po napełnieniu szklanki włóż do niej gałązkę mięty a na końcu dodaj lodu. Szklankę ozdobić plasterkiem cytryny oraz cukrową otoczką.

Mexico Ice

Składniki:
40 ml część likieru żurawinowego
150 ml herbaty – „Żurawinowo-kaktusowej” „Czas na Herbatę”
50 ml soku żurawinowego
liście mięty dla ozdoby
kostki lodu

Przyrządzanie:

Zaparz herbatę „Żurawinowo-kaktusową” „Czas na Herbatę” ostudź i oddziel fusy. Połącz ostudzona herbatę z likierem i sokiem żurawinowym - dobrze wymieszaj. Po napełnieniu szklanki dodaj lodu a na tafli drinka umieść kilka listków mięty. Szklankę można dodatkowo ozdobić cukrową otoczką.

Podając herbaciane drinki na pewno zaimponujesz gościom pomysłowością i wykonaniem. Przyozdobione miętą napoje wyglądają apetycznie i wyjątkowo świeżo. Doskonały efekt daje także zamrożenie listków mięty lub kawałeczków cytryny w kostkach lodu, nie ma w tym nic trudnego a dzięki temu drinki będą wyglądały naprawdę wyjątkowo.

studentka.pl



Temat: Bieszczady 2009
Wczoraj padały pytania o to jak wyszła nam wycieczka, więc mimo że czas jest trudny postanowiłem, że skrobnę małą relację.

Z Warszawy wyjechaliśmy o 5:40 po tym jak Foks zaspał. Trasę do Lublina zasnuwała totalna mgła - widoczność nie przekraczała 50 metrów, a na szybkach osadzała się taka sama ilość wody jakbyśmy jechali w ulewie. Dopiero około 80 kilometrów przed Lublinem się wypogodziło i o 7 zawitaliśmy na lubelskiego McDonalda. Zamówiliśmy pożywne frytki i siedzieliśmy w dobrych humorach, kiedy na parking zajechała cywilna Vectra z wideorejestratorem. Panowie się nam przyjrzeli, ale odjechali. To było nasze pierwsze i jedyne spotkanie z policją na tym wyjeździe.

Po wyjechaniu z maczka skierowaliśmy się na Zamość, a potem dalej na Przemyśl. Chyba za Zamościem zaczęło solidnie padać, więc ubraliśmy się w nasze piękne kombinezony przeciwdeszczowe a'la MPO i pocięliśmy dalej, choć nasze superbajki nie miały na sobie opon deszczowych.

Kiedy minęliśmy Przemyśl i droga zaczęła się robić kręta, deszcz grzecznie ucichł, a na asfalcie zaczęły pojawiać się suche plamy Po godzinie było już sucho, więc przeciwdeszczówki wylądowały w plecakach, a my zaczęliśmy dobrą zabawę na winklach. Nie minęło dużo czasu, a na opony się pozamykały, a slidery poprzycierały. Zaliczyliśmy nawet piękne wyprzedzanie lokalnych motocyklistów, którzy pokonywali zakręty tempem połowę wolniejszym od naszego.

Popołudniu dotarliśmy na miejsce tj do Uherców Mineralnych, zrzuciliśmy bagaże i w jeansach (w przypadku Foksa także w adidaskach) pojechaliśmy na obiad do Polańczyka. Później rozłożyliśmy się na trawie nad Soliną i łapaliśmy promienie słońca. Foks szybko zapoznał miejscowego motocykliste z którym wymienił się numerami telefonów Później wróciliśmy do bazy na grilla i piwo oraz piwo i piwo. Czas mijał, humory dopisywały. Po 22 zadzwonił do mnie Mack i zapadła cisza. Nawet alkohol momentalnie przestał szumieć w uszach. Pierwsza myśl - jutro rano wracamy. Druga - zostajemy, ale motocykli nie ruszamy.

Ostatecznie postanowiliśmy zostać i jeździć. Myślę, że to trochę złagodziło szok, bo byliśmy tak daleko od tego co się stało, że momentami udawało nam się zapomnieć o tragedii. W piątek zjeździliśmy ponad 200 kilometrów po Bieszczadach i pozamykaliśmy opony na wszystkie możliwe strony. Pod względem pogody i jazdy było świetnie. Mazurskie zakręty wymiękają przy tym co znaleźć można w Bieszczadach. Byłoby idealnie gdyby nie to że kiedy myśli wracały do Warszawy wszystko traciło blask...

Piątkowy wieczór to grill z miejscowymi i jedzenie karkówki, którą gospodarz serwuje jak nikt inny na świecie. Niebo w gębie.

Sobota to lipa - deszcz padał cały dzień, a po krótkiej przejażdżce nad Soline cały wieczór musieliśmy suszyć ubrania.

W niedziele pogoda zrobiła się słoneczna, a o 9 byliśmy już spakowani i obraliśmy trasę na Rzeszów. Ruch na drogach był spory, ale w myśl zasady "trzymaj się przepisów albo zapierdalaj" jechaliśmy tak żeby policja nie miała ochoty za nami ruszyć. Po drodze zaliczaliśmy postoje na jedzenie i pogawędki, więc ostatecznie do Warszawy dobiliśmy około 15.

Podsumowując zrobiliśmy lekko ponad 1300 kilosów, nie złapaliśmy żadnego mandatu i wyszaleliśmy się na winklach. Jednocześnie, choć obaj próbowaliśmy to maskować, był to najsmutniejszy wyjazd na jakim byłem, więc nie wiem czy mogę powiedzieć, że był udany...

Zdjęcia są na Foksa galerii:
http://picasaweb.google.pl/foksiak/BieszczadyMotoTrip2009?feat=directlink%27#




Temat: Gotuj z pomysłem
a może byc cos bardziej wymyślnego??kuchnia to moje królestwo :)

MÓJ UKOCHANY PRZEPIS----ROLADKI Z SEREM FETA!!!!!

Składniki:
4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi)
pół opakowania sera feta
olej (tłuszcz do smażenia)
śmietana (18% lub 22%)
przyprawy (ostra papryka, bazylia, sól)

Piersi należy przekroić wzdłuż, tak aby z jednej piersi powstały dwie cieniutkie. Następnie rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelać do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy - całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Piersi moczymy w marynacie około 3 godzin. Następnie każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta i zawijamy w rulonik. Aby roladki się nie rozklejały możemy użyć wykałaczek lub nitki. Zawinięte roladki posypujemy ostrą papryką i smażymy na wolnym ogniu. Najpierw smażymy pod przykryciem (ok. 15 min.) potem bez przykrycia (ok. 10-15 min.). Mięso można podlewać bulionem w trakcie smażenia. Tak przygotowane roladki najlepiej podawać z małymi ziemniaczkami lub ryżem, do tego proponuje sos czosnkowy i pomidorowy. Życzę smacznego!

POTRAWKA Z KURCZAKA (MA TAKI PRZEDSZKOLNY SMAK )

1 - 2 udka kurczaka lub około 30 dkg mięsa drobiowego

pęczek włoszczyzny
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz
łyżka wegety
czubata łyżka masła

2-3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka sosu worcester (opcjonalnie)

szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki

Mięso umyć, oczyścić dokładnie, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l gorącej wody (użyć tyle wody aby mięso było zanurzone), dodać ziele angielskie, liść laurowy, vegetę i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Wrzucić włoszczyznę i gotować jeszcze z 15 minut, sprawdzać widelcem czy mięso jest miękkie, najlepsze jest takie co się praktycznie rozpada.

Gdy mięso jest dostatecznie miękkie wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, odfiletować z kości. Pokroić na kawałeczki. Rosół zachować (warzywa z rosołu także tyle że w oddzielnym naczyniu).

W rondelku roztopić masło dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę, (jeżeli jest zbyt płynna dodać mąkę, jeżeli zbyt gęsta dodać masło) cały czas mieszając dodawać stopniowo rosół (nie powinno go być więcej niż 0,75l). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i sosem worcester.
Dodać mięso, warzywa z rosołu i podgrzać. Zabielić śmietaną, a na koniec dodać natkę pietruszki, dużo pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody.

SUUUUPER KARKÓWKA!!!

- karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę),
- 1 pikantny ketchup,
- 1 majonez,
- 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch,
- cebula (5-6 szt.).

Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię).

Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki.

Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!!

Piec ponad 1 godz.
Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.

Szaszłyki z piersi kurczaka - bardzo dobre ROBIMY JE W DOMU NIE NA GRILLU

2 piersi z kurczaka,
15-20 dkg boczku wędzonego,
2 papryki (zielona i czerwona),
3 cebule średniej wielkości,
30 dkg pieczarek,
olej,
przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do mięs i innych potraw, majeranek, zioła prowansalskie, )

Mięso kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) i solimy - ale tylko pieczarkę.
Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe zaczynamy nabijać je na patyczki do szaszłyków wg. kolejności :
papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składnków.
Następnie tak przygotowane szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze.
Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone.
Polecam, są naprawdę b. dobre. Smacznego.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIESEM MIELONYM

6 szt duużych ziemnaków
250 dag miesa mielonego (ja daje pół kilo )
ser żólty
2 cebule duze
sól, pieprz, wegeta, bazylia tymianek.

zemniaki gotjemy na pół twardo, ok 15 minut od zagtowania wody.

smazymy miesko mielone, a osobno smazymy cebule pokrojona w kostke.

ziemniaki studzimy i kroimy w palstry.

ukladamy w naczyniu żaroodpornym ALE (!) sładniki wydzielamy po połowie....

najpierw cebula
ziemniaki, mięsko, sypiemy obficie rzyprawami, na to ser zółty i i czynność powtarzamy.

pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut.

na goraca zapiekanke dajemy keczup ja daje bezposrednio na talerzu, bo Amelia keczupu nie jada

FAJNY PRZEPIS NA KOLACJĘ-------KULKI RYŻOWE

250 ryżu
kilka kosteczek ok 1/1 cm sera zółtego
1 jajo
sól, pieprz
bułka tarta
pieczerki podmażone
może byc troche mięsa mielonego.....i jakas zieleninka drobno posiekana....

wszystko porócz sera mieszamy jak na mielaki robimy kuleczki jak mielone, ale dos rodka władamy po kstce sera żółtego i smazymy......mozna obtoczyć dodatkowo w bułce tartej

SZYSZKI

Przep[is jest bardzo prosty a do kawy sa super!!!! Przypominaja mi dzieciństwo

1/2 kg krówek koniecznie ciągnących!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1/2 kostki margaryny
12-15 dag ryżu preparowanego

Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę .Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.